Search

Pusat Perkhidmatan Setempat Untuk Penyelesaian Kredit BersepaduEn Mohamad Darulnizam Mat Darus dari ANGKASA menyeru kesemua koperator agar dapat menghayati proses perkhidmatan setempat untuk penyelesaian kredit bersepadu agar dapat memberikan khidmat yang cemerlang kepada ahli koperasi.


Agenda ini memberi kesedaran kepada koperasi kredit bahawa pengurusan hutang yang cekap perlu bermula daripada pengurusan risiko pembiayaan yang proaktif sebelum satu-satu pembiayaan diluluskan kepada peminjam serta memberi penerangan berkaitan prosedur tribunal SKM dan juga prosedur Undang-Undang Sivil supaya pihak koperasi dapat mengetahui hak mereka sekiranya menghadapi permasalahan hutang yang tidak berbayar.


Dalam aspek lain, koperasi juga bertanggungjawab untuk menyediakan sebuah ekosistem patuh syariah digital. Untuk ini, pihak koperator perlu membangunkan proposal untuk dihantar kepada pihak-pihak yang bertanggungjawab seperti ANGKASA dan SKM untuk mendapatkan bantuan dalam pendigitalan khidmat kredit yang diberikan.14 views0 comments